Eräs kaikkien aikojen menestyneimmistä yhtyeistä on kiistatta irlantilainen U2, eikä vähiten karismaattisen keulakuvansa Bonon ansiosta. Yhtye on perustettu jo vuonna 1976, kun sen jäsenet olivat vielä teini-iässä, ja alusta asti se tuli tunnetuksi erityisesti Bonon voimakkaasta ja laajasta lauluäänestä. Mutta kuka Bono oikeastaan on, ja mikä on hänen tarinansa?

Bonon musiikkiura

Paul David Hewson, joka on siis taiteilijanimeltään Bono, syntyi Dublinissa, Irlannissa toukokuussa 1960. Koulunsa hän kävi Mount Templen koulussa, jossa hän myös jo hyvin nuorena tapasi tulevan vaimonsa Alisonin, sekä tulevat bändikaverinsa. Kun U2:ta alettiin vuonna 1976 perustaa, alkusysäyksen sille teki Larry Mullen jr, joka laittoi koulun ilmoitustaululle lapun, jossa etsi rumpalin lisäksi muita muusikoita yhtyeen perustamiseksi. Tähän ilmoitukseen sitten vastasivat tulevat bändin jäsenet, Paul “Bono” Hewson mukaan lukien. Myöhemmin Mullen kertoi, kuinka ensimmäisessä yhtyeen jäsenten tapaamisessa hän oli hetken aikaa kuvitellut bändin saavan nimensä hänen itsensä mukaan, ja että hän olisi yhtyeen johtohahmo, mutta kun Bono oli saapunut paikalle, ei enää ollut epäilystäkään siitä kuka olisi henkinen johtaja. Kokoonpanoksi yhtyeelle sitten vakiintui Bono laulajana, Adam Clayton basistina, Mullen rumpalina, ja David “The Edge” Evans kitaristina. Aluksi myös Evansin isoveli soitti kitaraa yhtyeessä, mutta keskittyi lopulta college-opintoihin ja jäi pois. Bändi, jonka nimi oli alun perin Feedback, muutti vuonna 1978 nimensä U2:ksi, ja voitti myös samana vuonna kykykilpailun Limerickissä. Tie tähtiin ei kuitenkaan silottunut heti, vaan pojilla oli alkuvaikeuksia löytää levy-yhtiö, joka antaisi heille kunnon mahdollisuuden. Mutta 1980-luvun alkuvuosista lopullinen läpimurto sitten vähitellen alkoi, kun U2 levyttämisen lisäksi alkoi tehdä kiertueita sekä Eurooppaan että Yhdysvaltoihin, ja esiintyi myös Suomessa Ruisrockissa vuonna 1982.

Alusta alkaen Bono kuitenkin toimi bändin intohimoisena keulahahmona, jonka tyyli laulaa ja lavakarisma ovat vailla vertaa. Bono myös sanoittaa suurimman osan yhtyeen kappaleista, ja varsinkin uran varhaisimmissa tuotannoissa sanoitukset olivat isossa roolissa vaikuttamassa U2:n hengelliseen ja kapinoivaan tyyliin musiikissa; Bono on hyvin uskonnollinen. Kun yhtye sitten kypsyi ja kehittyi, Bonon sanoituksiin alkoivat vaikuttaa myös elämänkokemukset, sekä yhteiskunnalliset ja poliittiset kannanotot ja sisällöt. Joitakin Bonon sanoituksia, esimerkiksi albumeilla War ja Joshua Tree, on luonnehdittu kapinallisuuden lisäksi myös jopa vihaisiksi.  Bono tunnetaan edelleen poliittisesta ja yhteiskunnallisesta aktiivisuudestaan, aivan erityisesti ihmisoikeuskysymyksissä.

Lavapersoona, muu työ ja hyväntekeväisyys

Bonolla

Bonolla on ollut monia erilaisia lavapersoonia, joista mainittakoon 1990-luvun alkuvuosina vaikuttanut rock-tähti “The Fly”, jonka olemukseen kuuluu nahkavaatteet ja valtavan kokoiset aurinkolasit. Aurinkolasit ovat olleetkin pitkään Bonon tavaramerkki, ja ovat nykyisin myös käytännön sanelema tyylikeino: hän on jo pitkään sairastanut glaukoomaa eli silmänpainetautia, joten häntä ei julkisuudessa paljonkaan nähdä ilman näitä tummia laseja. Muita lavapersoonia ovat olleet “Mirror Ball Man”, joka parodioi amerikkalaisia televisiosaarnaajia, sekä “Mr. MacPhisto”, paholaisen ja rock-tähden yhdistelmä. Yleensäkin Bono on tunnettu siitä, että hän on esiintymislavalla koko ajan vuorovaikutuksessa yleisön kanssa, ja antaa fanien myös joskus nousta lavallekin esittämään kappaleita yhdessä yhtyeen kanssa. Palkintoja kuten Grammyjä on Bonolle ja U2:lle suorastaan satanut, ja arvostettu musiikkilehti Rolling Stone on sijoittanut Bonon kaikkien aikojen parhaiden laulajien listasijalle 32.

U2:n lisäksi Bonolla on ollut musiikillisia projekteja esimerkiksi Green Dayn, Sinéad O’Connorin, Tina Turnerin ja itsensä Frank Sinatran kanssa. Hän on levyttänyt myös muun muassa Ray Charlesin, Bruce Springsteenin ja Tony Bennettin kanssa. Hän on myös aktiivinen hyväntekeväisyyden puolella, ja on ollut mukana perustamassa kahta hyväntekeväisyysjärjestöä: DATA-järjestöä Afrikan ongelmien ratkaisemiseksi, ja ONE-järjestöä, joka toimii muun muassa Aidsin ja ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Bono oli myös vuonna 2003 ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Vaimonsa Alisonin kanssa Bono on ollut pian 40 vuotta naimisissa, ja heillä on neljä lasta. Voidaan siis sanoa, että tämä mies, joka on ollut yli 40 vuotta musiikillisista ansioistaan parrasvaloissa, on myös todellinen filantroopista ja rakastava perheenisä. Kaiken kaikkiaan Bono on valloittava, karismaattinen taiteilija, jonka hengentuotoksista saamme toivottavasti nauttia vielä pitkään!