Helsingissä sijaitseva legendaarinen bändien keikkapaikka perustettiin 2. lokakuuta vuonna 1970 Hämäläisosakunnan tiloihin, Hämiksenä tunnettuun tanssipaikkaan jossa oli järjestetty tansseja ja teatteriesityksiä ja toisinaan rock-konserttejakin. Uuden klubin avajaisia vietettiin riehakkaasti ja tuolloin klubi-isäntänä toiminut ja Tavastia klubin perustanut Kalle Toriseva muistelee, että bileissä esiintyivät Anki & Cumulus, Tasavallan Presidentti, Pepe and Paradise sekä Eero ja Jussi and the Boys. Avajaiset vetivät tuvan täyteen, mutta vielä huippuesiintyjiäkin enemmän yleisöä innostivat baaritiskit olutpulloineen. Aiemmin tiloissa ei ollut anniskeluoikeuksia, sillä keskiolut vapautui vasta vuonna 1969, ja keikkayleisö oli tottunut siihen, että illan aikana käytiin juomassa vessassa omia juomia.

1970-luku

Alkuaikoina 1970-luvulla Tavastian illat oli jaettu genreittäin. Keskiviikkoisin klubilla kuultiin rockia, torstaisin jazzia ja viikonloppuisin paikan täytti disko. Tavastiasta tuli pian erityisesti rockbändeille tärkeä esiintymispaikka. 1970-luvulla Tavastialla Kalevala-kokoonpanossa keikkaillut Harri Saksala muistelee, että Tavastian henkilökunta oli tunnettu hyvästä asenteestaan ja tuli hyvin toimeen musiikkialan ihmisten kanssa. Jussi Raittinen levitty Elton Johnin kuuluisasta Crocodile Rock – kappaleesta suomenkielisen version, joka sai nimekseen Tavastia-rock. Ensimmäisinä vuosina klubia markkinoitiinkin lähinnä siten, että RAY:n jukeboxeihin saatua kappaletta käytiin soittamassa baareissa kaksikymmentä kertaa peräkkäin. Tämä jäi tehokkaasti soimaan ihmisten päähän. Vähitellen Tavastiasta muodostui ykköspaikka, jonne aloittelevat bändit halusivat keikalle.

1980-luku

1980-luvulla Tavastia-klubia alkoi luotsata nykyinen toimitusjohtaja Juhani Merimaa, joka siirtyi klubin johtoon Hämäläisen osakunnan kautta. Hänen johdollaan klubin ilmeestä alettiin muokata selkeämmin kohti rock-klubia. Merimaa toteaa, ettei jazzia hylätty täysin tuolloinkaan, mutta hänellä oli selkeä visio siitä, että Tavastian piti kehittyä rockimpaan suuntaan. Hassisen Konessa uransa aloittanut Ismo Alanko muistelee, erityisesti uusille bändeille Tavastia oli pelottava paikka esiintyä, sillä myös yleisön joukossa vilisi kokeneita muusikoita. Punk tuli Tavastialle hieman jälkijunassa, sillä ensimmäinen aalto suuntautui Lepakkoon. 1980-luvulla Tavastiallakin raikasi kuitenkin jo punk ja maailmalta kävivät kylässä mm. The Dead Kennedys, The Damned ja U.K. Subs.1980-luvulla alkoivat myös suositut dj-illat, joissa soitettiin ABBAn sijasta rock-suosikkeja kuten Policea ja Doorsia. Dj-iltojen perinne jatkuu edelleen.

1990-luvusta nykypäivään

1990-luvulla Hämäläinen osakunta palkkasi Tavastialle uuden vetäjän ja pyrki luomaan ravintolalle uuden ilmeen. Tämä ei kuitenkaan osoittautunut kannattavaksi liikkeeksi, sillä osakunnan ravintolayhtiö ja Tavastia ajautuivat konkurssiin alle vuodessa. Tavastian otti hallintaansa Merimaan ja Pekka Görmanin perustama Helsingin Rock And Roll Oy. Tavastiasta tuli täysin elävään musiikkiin keskittynyt klubi ja sellaisena se on pysynyt tähän päivään asti. Syvimmän lamankin aikaan Tavastialla riitti kävijöitä ja areenakeikkojen ollessa liian kalliita, järjestäjät toivat maailmantähtiä sen sijaan klubeille. Suomen rock-taivaalla ei taida olla yhtään bändiä, joka ei olisi esiintynyt Tavastialla. Tunnettujen esiintyjien listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta Tavastialla ovat esiintyneet ainakin Hurriganes, Tasavallan Presidentti, Wigwam, Kalevala, Sleepy Sleepers, Hanoi Rocks ja Hassisen Kone. Lisäksi Tavastialla on nähty lukusia maailmantähtiä kuten Tom Waits, Dr Feelgood, Nick Cave, Ramones, Suede ja Jamiroquai. Myös kotimainen metalli alkoi olla vahvassa nosteessa ja Tavastialla tulivat tutuiksi mm. The 69 Eyes, Amorphis, Waltari, Apocalyptica, Stratovarius ja HIM.

Vuonna 1994 Tavastian alakertaan avattiin Toni Hämäläisen isännöimä Semifinal-klubi, joka on siitä asti toiminut esiintymispaikkana erityisesti uusille tulokkaille. Tavastia juhli 40 vuotista taivaltaan vuonna 2010 ja juhlan kunniaksi perustettiin vuosittain jaettava 1000 euron suuruinen Tavastia-palkinto, jonka avulla Tavastia haluaa edistää, elävää musiikkia ja tukea nousevia tähtiä.