Suomessa riittää kesäisin musiikkifestivaaleja, mutta jos haluat kokeilla jotain uutta niin myös reissu Unkariin kannattaa. Suosittu Sziget-musiikkifestivaali järjestetään vuosittain elokuussa Budapestissa Óbudansaarella. Festivaalin nimi tarkoittaakin käännettynä saarta. Festivaali on viikon mittainen ja ohjelmaan mahtuu vuosittain yli tuhat esiintyjää, ja se onkin yksi Euroopan suurimmista musiikki- ja kulttuuritapahtumista. Ja myös yksi suosituimmista, sillä vuonna 2011 The Independent -lehti valitsi sen yhdeksi Euroopan viidestä parhaasta festivaalista. Vuonna 2012 ja 2015 Sziget valittiin Euroopan parhaaksi suureksi festivaaliksi. Szigetiä kuvaillaan toisinaan myös kuuluisan yhdysvaltalaisen Burning Man -tapahtuman eurooppalaiseksi vastineeksi. Vierailijoita on yli 60 maasta ja juhlat jatkuvat läpi yön. Saarella on aivan oma tunnelmansa ja musiikin lisäksi tunnelmaa luovat lämmin sää, rannat, taianomainen metsä ja toinen toistaan herkullisemmat ruokakojut. Festivaali on kuuluisa leppoisasta tunnelmastaan ja hyväntuulisesta kävijäkunnastaan.

Kaikki lähti opiskelijatapahtumasta

Ensimmäinen Sziget järjestettiin vuonna 1993 ja se oli tuolloin melko pienimuotoinen opiskelijatapahtuma. Järjestäjät kertovat, että he halusivat täyttää tyhjän aukon joka jää, kun ihminen on liian vanhan kesäleireille, mutta haluaisi silti tehdä kesällä jotain hauskaa ja yhteisöllistä. Tapahtumalle oli selvästi tilausta, sillä jo muutamassa vuodessa se oli kasvanut merkittäväksi eurooppalaiseksi festivaaliksi. Tämä olikin pelastus, sillä ensimmäisen vuoden järjestelyt ylittivät budjetin reippaasti ja velat saatiin maksettua pois vasta vuonna 1997. Nykyään noin puolet Szigetin kävijöistä tulee Unkarin ulkopuolelta. Sziget tarjoaa musiikkia ja kulttuuria jokaiseen makuun. Festivaalilla on nähty ja kuultu mm. bluesia, jazzia, maailmanmusiikkia ja kymmeniä rockbändejä, kuten esimerkiksi Iron Maiden, R.E.M., Jamiroquai, Sex Pistols, Alanis Morissette, Kaiser Chiefs, Fatboy Slim, Placebo, Faith No More, Offspring ja Flogging Molly.

Musiikkia, kulttuuria ja ruokaa

Upean line-upin lisäksi Szigetissä on paljon muutakin hyvää. Sää on Budapestissä elokuussa yleensä erittäin lämmin ja aurinkoinen. Lisäksi Sziget on kerännyt kiitosta nimekkään esiintyjäkunnan lisäksi tunnelmastaan ja järjestelyistään. Festivaalilla käy päivittäin jo 90 000 vierasta, joten järjestelyiden on toimittava. Ja nehän toimivat. Turvallisuus on erittäin hyvää tasoa ja festivaalille osallistuu kaiken ikäisiä musiikista ja kulttuurista nauttivia ihmisiä, myös perheitä. Tunnelma on kansainvälinen ja ystävällinen. Festivaalin omat veneet käyvät hakemassa vieraita rannalta ja matka saarelle on jo itsessään hauska. Festivaalilla ei käytetä käteistä, vaan vierailijat saavat rannekkeen johon luetaan aina ostettaessa ja maksu veloitetaan käyttäjän tililtä. Festivaalin vieraille tarjotaan myös Budapestin kaupunkipassia, jolla pääsee matkustamaan ilmaiseksi joukkoliikenteessä. Sziget nimittäin sijaitsee aivan kaupungin sydämessä, mutta kuitenkin luonnon rauhassa. Jos festivaalimeno alkaa kyllästyttää, voi aina välillä käydä kaupungissa virkistäytymässä.

Szigetissä on joka vuosi laajasti edustettuna eri maiden kansanmusiikkia, keskittyen tietenkin paljon myös unkarilaiseen kansanmusiikkiin. Tämä onkin hyvä paikka tutustua johonkin itselle aivan uuteen, sillä lavojen esiintyjät ovat olleet vuodesta toiseen erittäin laadukkaita. Perinteet näkyvät musiikin lisäksi ruoassa. Szigetissä ei nähdä McDonaldsia, vaan festivaali juhlistaa unkarilaista ruokakulttuuria. Alueella on lukemattomia ruokakojuja, jotka tarjoavat suussa sulavia herkkuja. Ainoastaan vegaaneille tilanne on hieman hankalampi, sillä useat kojuista keskittyvät lihaherkkuihin. Kasvisruokiakin on kuitenkin tarjolla. Liharuokien joukosta löytyy myös todellista paikallisväriä, sillä festivaalivieras voi maistella esimerkiksi kukon kiveksistä tehtyä pataruokaa. Ruoan lisäksi festivaali pyrkii muutenkin tarjoamaan tilaisuuksia paikallisille yrittäjille kuten taiteilijoille tai kansalaisjärjestöjen edustajille. Suuresta suosiostaan huolimatta Sziget on onnistunut säilyttämään yllättävän hyvin sen alkuvuosille tyypillisen omaperäisyyden ja juurikin tästä syystä siitä on muodostunut joka vuotinen perinne monelle eurooppalaiselle festarikävijälle.