Suomalainen laulaja Saara Aalto, 29, on valloittanut X-Factorin tuomarit Britanniassa ja sijoittui lopulta kilpailussa toiseksi, joka on ulkomaalaiselta huikea suoritus. Vaikka Aalto tuli suuren yleisön tietoisuuteen X-Factorista, on hän laulajana jo veteraani. Suomessa Saara on osallistunut mm. 2007 Talent Suomi -kilpailuun ja vuoden 2012 The Voice of Finlandiin, sijoittuen aina toiseksi. Aalto on myös useana vuonna ollut mukana euroviisukarsinnoissa. Hänellä oli ensimmäinen bändinsä jo teini-iässä ja hän on esiintynyt useissa Helsingin kaupunginteatterin musikaaleissa. Hänen teatraalinen tyylinsä ja valtavan laaja äänialansa on herättänyt ihastusta, mutta myös kritiikkiä.

Aalto kasvoi musikaalisessa perheessä. Hänen vanhempansa ovat soittaneet eri kokoonpanoissa ja Saaran lisäksi hänen siskonsa on menestynyt laulukilpailuissa ja myös veli harrastaa musiikkia. Musiikkiuransa Saara aloitti soittamalla kannelta neljävuotiaana. Saara on tehnyt omaa musiikkiaan jo pienestä pitäen. Ensimmäiset omat kappaleensa Saara kirjoitti viisivuotiaana ja 11-vuotiaana hän voitti säveltämällään kappaleella Kotkan Merilaulukilpailut. Aalto aloitti säännöllisen keikkailun teini-ikäisenä kiertämällä hääjuhlia kesäisin. Hän kävi Madetojan musiikkilukion ja opiskeli myöhemmin musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa. Musiikkilukiossa hän tuli tunnetuksi laulukvartetin laulajana ja yhtyeen sävellyksistä vastasi Aallon pitkäaikainen poikaystävä Teemu Roivainen. Aalto ilmoitti jo tuolloin, ettei häntä kiinnosta mikään muu ura kuin musiikin tekeminen. Erityisesti häntä kiinnosti esiintyminen ja säveltäminen. Laulajan urallaan Saara on ehtinyt jo konsertoida lukuisia kertoja Kiinassa ja esiintyä mm. tenori Andrea Bocellin kanssa Hartwall areenalla ja Jose Carrerasin kanssa Kiinassa. Saara teki myös ääniroolin Frozen-animaation suomenkielisessä versiossa. Hän osallistunut kahdesti euroviisuihin taustalaulajana, ensin Heidi Kyrön bändissä ja myöhemmin Paradise Oskarin kanssa.

Saara Aalto on ollut aina kiinnostunut aasialaisista kulttuureista ja hän on keikkaillut mm. Kiinassa ja Japanissa. Hän on myös levyttänyt albumin kiinaksi ja tehnyt sekä kiinan- että japaninkielisiä musiikkivideoita. Aalto itse arvelee aasialaisten pitävän hänen tyttömäisestä tyylistään ja korkeasta lauluäänestään. Aalto olisi luultavasti saanut levytyssopimuksen Suomesta helposti, mutta hän ei ollut valmis suostumaan levy-yhtiöiden asettamiin ehtoihin. Aallon julkaisemat neljä levyä on tehty omakustanteena, sillä hän halusi ehdottomasti laulaa englanniksi. Hän on myös tehnyt suurimman osan levyjen markkinointityöstä itse. Tämä onkin mahdollistanut hänen osallistumisensa X-Factoriin, johon ei voi ottaa osaa mikäli artistilla on levytyssopimus. Kilpailun jälkeen Aalto soi upean ylikansallisen levystyssopimuksen Sony Musicin kanssa ja hänen levynsä tulevat ilmestymään ainakin Suomessa ja Britanniassa. Kovan kilpailun jälkeen Aallon laulajantaitoja tuskin epäilee enää kukaan ja hänen huikea äänialansa venyy suvereenisti musiikkiteatterista klassiseen lauluun, poppiin, jazziin ja rockiin. Aalto on ollut jatkuvasti johdonmukainen omasta tyylistään ja pysynyt sille uskollisena, voidaan siis olettaa että tuttua Aaltoa nähdään jatkossakin vaikkakin aiempaa isommilla areenoilla.

Saara on kotoisin Oulunsalosta ja on tuonut kotipaikkaansa esille myös X-Factor kilpailuissa. Suomalainen laulaja tunnetaankin siitä, että hän asuu lähes joulupukin naapurissa. Yhdeksän vuoden ajan Saara seurusteli tangokuningas Teemu Roivaisen kanssa ja pari myös työskenteli tiiviisti yhdessä. Roivainen on toiminut tuottajana useissa Saaran levyissä. Pari on sittemmin eronnut, mutta pysynyt läheisinä ystävinä. Tällä hetkellä Saara kihloissa tyttöystänsä stylisti-manageri Meri Sopasen kanssa, jonka kanssa seurustelu alkoi toukokuussa 2015. Hän kertoo hääsuunnitelmien odottavan tällä hetkellä rauhallisempaa aikaa kilpailun jälkeen. Pariskunnalla on ollut maaliskuusta 2016 lähtien Järvenpäässä, mutta X-Factorin aikana Saara on päässyt kokeilemaan asumista Lontoossa ja hän kertoo viihtyvänsä Englannissa hyvin. Hän ei halua sulkea pois mahdollisuutta ulkomailla asumisesta jatkossakaan.