Punk-bändejä alkoi ilmestyä 1960-luvulla, vaikka musiikkityyliä ei tuolloin vielä kutsuttukaan punkiksi. Kuitenkin esim. 60-luvun garage rock on läheistä sukua punkille, samoin kun sellaisten bändien kuin The Stooges ja MC5 musiikki. Varsinaisesti punkin historian katsotaan alkaneen 1970-luvulla ja siihen liittyi vahvasti anarkistinen arvomaailma ja elämäntapa. Musiikkityyli sai nimensä newyorkilaiselta underground-kulttuuriin keskittyneeltä Punk-lehdeltä. 1970-luvulla sana tarkoitti käännettynä renttumaista kaduntallaajaa ja sanakirjan mukaan punk tarkoittaa pikkurikollista. Punk pyrki musiikkityylinä alusta asti palaamaan takaisin yksinkertaisempaan soundiin. Punk-musiikkia pystyi soittamaan käytännössä kuka vain, sillä kappaleet eivät vaatineet juuri soittotaitoa. Bändin soittimiin kuuluivat yleensä rummut, kitara ja basso, ja kitaran soundin kuuluu nimenomaan olla säröinen. Musiikissa tärkeintä on energia ja asenne. Yhdysvalloissa punk-kulttuuri rakentui vahvasti musiikin ympärillä, mutta esim. Briteissä tärkeänä osana kulttuuria oli myös anarkistinen asenne, joka juonsi juurensa lamasta ja nuorisotyöttömyydestä.

1970-luvulla musiikkityyli alettiin tuntea yleisesti punk-nimellä. Ensimmäiset nimekkäät punk-bändit olivat mm. New York Dolls, Ramones, Sex Pistols ja The Damned ja ne julkaisivat 70-luvulla ensimmäiset levynsä. Punk-bändejä alkoi ilmestyä hurjaa vauhtia ja liike levisi ympäri maailmaa. Musiikissa kiehtoi asenne, se oli nuorten oma juttu ja kuka tahansa voi tehdä sitä itse. Punkissa ei ollut valmiiksi asetettuja vaatimuksia tai kriteerejä. Levyillä kuultiin soittimien lisäksi mm. ääniä siitä, kun joku heitti tuolilla seinää. Suomessa punkin suuria nimiä olivat mm. Pelle Miljoona ja Eppu Normaali. Punk ei saanut kovinkaan lämmintä vastaanottoa muulta kulttuuriväeltä. Suomessa Sex Pistols ei päässyt keikalle, eikä bändin tuotantoa pidetty musiikkina. Negatiivinen huomio kääntyi kuitenkin bändin voimavaraksi ja se loi vahvan punk-identiteetin, kannattajien asettuessa bändin tueksi.

Punk levisi nopeasti ja 1980-luvulla musiikkityylillä oli jo useita alalajeja. Punkin uuden aallon myötä kehittyi hardcore-punk, joka eli kulta-aikaansa vuonna 1982. Bändi nimeltä Discharge sai alkuperäisen punkin kuulostamaan varsin kesyltä. Laulaminen muuttui karjumiseksi, musiikki nopeammaksi ja rankemmaksi. Laulaminen oli tulkitsemista enemmän kuin harmoniaa, karjumalla otetaan oma tila kitaran, rumpujen ja basson keskeltä. Laulut kertovat jokapäiväisestä elämästä ja kritisoivat yhteiskunnan pieniä ja suuria epäkohtia. Vaikka punk monesti mielletään poliittiseksi musiikkityyliksi, ei punk-biisienkään tarvitse aina olla erityisen kantaaottavia. Punkissa saa äänensä kuuluviin ja viesti voi olla mikä vain.

Punkin historiassa kolme kovinta bändiä kautta aikojen ovat olleet Sex Pistols, Ramones ja The Clash. Sex Pistolsin versio Englannin kansallislaulusta oli God Save The Queen ja kappale herätti laajaa pahennusta. Sex Pistols hallitsi listojen kärkisijoja, mutta tätä kappaletta ei soitettu radiossa sillä se oli kielletty. Punk tuli kellareista kaduille niin kovaa, ettei se jäänyt kenellekään epäselväksi. Nuoret miehet olivat löytäneet oman äänensä ja ilmaisukanavansa. Yhdysvalloissa punk otti kantaa erilaisiin asioihin, mutta newyorkilainen punk-yhtye Ramones on yhtä lailla jäänyt historiaan yhtenä punkin tärkeimmistä nimistä. Ramonesin kappale Blitzkrieg Bop kuuluu edelleen klassikkokappaleisiin. Ramonesin musiikki ei ollut kovinkaan kantaaottavaa, mutta muutti musiikkityyliä merkittävästi. The Clash kuuluu listalle kolmantena tärkeänä punk-bändinä. Yhtyeen kolmas levy London Calling valittiin tärkeimmäksi levyksi kautta aikojen ennen Beatlesia. Sex Pistolsissa järkytti asenne ja sanoitukset, mutta Clashissa valloitti käsittämätön energia ja katupoikien ote soittamiseen, joka toi musiikkimaailmaan sellaista, mitä ei oltu nähty koskaan aiemmin. Punkin historian lisäksi yhtye kuuluu myös yleisesti musiikin historian merkittäviin tekijöihin. Punk elää edelleen myös Suomessa ja tällä hetkellä musiikkityylin kuumiin nimiin kuuluvat mm. yhtyeet Nyrkkitappelu ja Rikoslaki.