Simon Cowell (s. 7.10.1959) on Lontoosta kotoisin oleva televisiotuottaja ja tunnettu esiintymisistään erilaisissa kykyjenetsintään keskittyneissä tosi-tv -ohjelmissa. Hänen roolinsa on yleensä olla tuomareista ilkein ja tuomaroinut ohjelmissa Pop Idol, American Idol, Britain’s Got Talent ja The X-Factor, jonka formaatin Cowellin tuotantoyhtiö on kehittänyt ja jossa juuri päättyneellä tuotantokaudella suomalainen Saara Aalto sai tiukan Cowellinkin ihastumaan.

Simon Cowell aloitti uransa levy-yhtiössä jo 16-vuotiaana, jolloin hän työskenteli EMI:n postihuoneessa. Cowellin isä työskenteli EMI:ssä korkeassa asemassa ja oli järjestänyt työpaikan koulun jättäneelle pojalleen. Cowell eteni nopeasti tuottajaksi ja perusti myös omia levy-yhtiöitään. Cowell kunnostautui BMG:llä A&R-konsulttina ja tuli tunnetuksi uusien kykyjen löytäjänä. Laulukilpailuissa tuomaroinnin Cowell aloitti vuonna 2001, jolloin hänet palkattiin Simon Fullerin kehittämään Pop Idol -ohjelmaan tuomariksi. Ohjelma levisi Yhdysvaltoihin nimellä American Idol ja Cowell säilyi yhtenä ohjelman alkuperäisistä tuomareista. Cowell sanoo American Idolin olleen hieno kokemus ja yksi hänen elämänsä parhaista työtilaisuuksista. Cowell työskenteli ohjelmassa yhdeksän kautta. Hän kertoo, että erityisesti ohjelman alkuaikoina sen tekemisessä riitti hyvää energiaa ja hulluutta.

Vuonna 2010 Cowell jätti American Idolin ja päätti keskittyä täysin X-Factorin tuomarin rooliin. X-Factor lanseerattiin Yhdysvalloissa vuonna 2011, mutta sitä tehtiin maassa vain kaksi kautta. Nyt hän on päässyt kokemaan samoja tunteita kuin American Idolin alkuvuosina tuomaroidessaan uudessa America’s Got Talent -ohjelmassa yhdessä Heidi Klumin, Howie Mandelin ja Mel B:n kanssa. Cowell kertoo saaneensa Yhdysvaltojen X-Factorin lopettamisen jälkeen varsin eri tyyppisiä työtarjouksia, mutta tunteneensa olonsa kotoisaksi Britanniasta tutun formaatin kanssa. Hän sanoo, ettei tietoisesti yritä tuoda mukaan tylyn tuomarin rooliaan, vaikka saattaakin olla suorapuheinen. Cowell kertoo olevansa erityisen innoissaan siitä, että saa jälleen olla mukana löytämässä todellisiä kykyjä. 58-vuotias musiikkituottaja ei osoita kyllästymisen merkkejä ja tunnetaan edelleen kyvystään löytää piilevät lahjakkuudet. Hän ei pyytele anteeksi suoruuttaan vaan toteaa, että jos 16-vuotias haaveilee laulajanurasta eikä hänellä ole alalle minkäänlaista lahjakkuutta, on kaikille parempi että joku kertoo sen hänelle suoraan.

Cowell ei ole ollut koskaan naimisissa, mutta hän oli kihloissa vuosina 2009-2012 meikkitaiteilija Mezhgan Hussainyn kanssa. Cowell on paljastanut muistelmateoksessaan, että hänellä oli useita salasuhteita X-Factorin tuomareiden kanssa ja mm. Dannii Minoguen kanssa suhde jatkui pidemmän aikaa. Katsojatkin huomasivat tuomareiden toimivan kemian, mutta suhde pysyi salassa julkisuudelta. Cowell on vikitellyt toistuvasti myös muita kauniita tuomarikollegoitaan. Nykyään Cowell seurustelee Lauren Silvermanin kanssa ja pariskunta sai ensimmäisen lapsensa ystävänpäivänä vuonna 2014. Raskausuutinen aiheutti kohun, sillä Silverman oli vielä naimisissa Andrew Silvermanin kanssa raskaaksi tullessaan. Odotusaikana Cowell kertoi jännittäneensä tulevaa elämänmuutosta ja pelkäsi, että pitäisikin enemmän koiristaan kuin lapsestaan. Mutta Cowell toteaa nyt, että muutama sekunti pienen pojan syntymän jälkeen hän tunsi itsensä täysin isäksi.

Cowell on menestynyt urallaan erittäin hyvin myös taloudellisesti ja tienasi vuonna 2006 yhdestä American Idolin tuotantokaudesta 40 miljoonaa dollaria. Hän on rahoittanut tulojensa avulla erilaisia hyväntekeväisyysjärjestöjä. Hän on kunnostautunut erityisesti lasten ja eläinten oikeuksien puolestapuhujana. Hänen suojeluksessaan olevan hyväntekeväisyysjärjestö Together for Short Lives auttaa lapsia, joilla on henkeä uhkaavia tai elämää rajoittavia sairauksia. Cowell on esiintynyt myös PETA:n videolla, jossa hän muistuttaa, ettei eläimiä tulisi jättää kesällä kuumaan autoon odottamaan.

The Sunday Timesin listalla maailman rikkaimmista ihmisistä  Cowellin arvoksi arvioitiin 325 miljoonaa puntaa vuonna 2015. Hänen vuotuinen palkkansa on arviolta 95 miljoonaa puntaa.