Mariah Carey tunnetaan parhaiten hiteistään Without You, All I Want for Christmas is You ja Always Be my Baby. Hän on tehnyt erittäin vaikuttavan ja pitkän uran ennen kaikkea laulajana, mutta on kokeillut taitojaan myös näyttelijänä. Hän on julkaissut lukuisia hittejä, joista edellä mainitut kolme ovat vain pieni osa. Careyn laulut ovat soineet radioissa ympäri maailmaa, ja hän on valloittanut monen suomalaisenkin fanin sydämen.

Carey nautti musiikista jo pienenä. Hänen äitinsä toimi laulunopettajana ja oli myös itse oopperalaulaja. Yläasteikäisenä Carey sävelsi ensimmäisiä laulujaan. Hän on myöhemmin kertonut musiikin myös auttaneen häntä pääsemään yli vaikeista ajoista nuoruudessaan. Hän yritti koko ajan aktiivisesti päästä levy-yhtiöiden tietoisuuteen ja vihdoin vuonna 1988 hän pääsi solmimaan sopimukseen Columbia Recordsin kanssa.

Harva laulajatar pystyy niin laajaan ääniskaalaan kuin Mariah Carey. Todellisesta äänialasta on monenlaisia tarinoita, mutta varmaa on, että Carey pystyy ainakin viiteen oktaaviin äänialassaan. Useimmiten laulajat pystyvät helposti taittamaan kahta eri oktaavia, toiset jopa kolmea. Tätä varten Careyn ääntä pidetäänkin ainutlaatuisena ja yhtenä varmoista syistä siihen, miten hän on saavuttanut niin suuren suosion.

Carey meni naimisiin Columbia Recordsin pääjohtaja Tommy Mottolan kanssa. Ennen häitä, Mottolan toimiessa Careyn tuottajana, Careylla ei itsellään ollut juurikaan sanavaltaa musiikkiinsa ja ylläpitämäänsä imagoon. Mottolalla oli oma visio Careyn urasta ja nuorta naista oli helppo ohjata hänen valitsemaansa suuntaan. Carey kuitenkin halusi tehdä omanlaistaan musiikkia ja luoda oman imagonsa. Pari päättyi eroon vuonna 1998.

90-luku nosti Careyn todelliseen maailmanmaineeseen. Hän oli sen ajan suosituimpia artisteja ja nousi levymyynnillään jopa Madonnaa ja Janet Jacksonia korkeammalle. Vuosituhannen vaihde oli laulajalle kuitenkin rankkaa aikaa henkilökohtaisten ongelmien painaessa päälle. Huhuttiin jopa itsemurhayrityksistä, mutta nämä väitteet Carey on kiistänyt monesti. Kyseessä oli lähinnä tavallinen burnout.

erittäin vaikea vuosi

Median luoma negatiivinen kuva Careysta oli erittäin pahaksi hänen maineelleen. Sen uskottiin jopa lopullisesti tuhoavan hänen uransa. Laulaja pysyi kuitenkin vahvana ja keräsi itsensä uudelleen kasaan. Vuoden 2005 comeback levyn jälkeen hänen uransa oli taas vahvassa nousussa. Lukuisat hitit nousivat listojen kärkiin ympäri maailmaa ja hänen uransa oli päässyt taas uudelleen vauhtiin.

Carey on saavuttanut monia merkittäviä palkintoja uransa aikana. Hänen 34:sta Grammy-ehdokkuudestansa on poikinut jopa 5 palkintoa. Yhdysvalloissa merkittäviä Billboard -palkintoja hän on voittanut huimat 32 kappaletta mukaan lukien 90-luvun paras artisti palkinto. American Music Awards -palkintoja hänelle on myönnetty 10 ja World Music Awards -palkintoja 21 kappaletta. Varsin vaikuttava saavutus kokonaisuudessaan tältä naisartistilta.

Näytteleminen ja yksityiselämä

Carey on näytellyt monissa eri elokuvissa. Yleensä roolit ovat olleet vain pieniä sivurooleja, mutta muun muassa elokuvan Glitter soundtrack menestyi erittäin hyvin, vaikka itse elokuva lytättiinkin monen kriitikon mielestä vuosikymmenen surkeimmaksi nuorten elokuvaksi.

Careyta pidetään esikuvana monelle nykyajan muusikolle. Hän oli ensimmäinen naisartisti, joka yhdisti miehen rap-osuuden lauluunsa. Tätä samaa tyyliä ovat seuranneet sen jälkeen monet kuuluisat artistit. Myös Careyn tyyliä ja laulutaitoja on ihailtu aina. Toiset asiantuntijat ovat arvioineet hänen olleen inspiraationa jopa kokonaiselle nykyajan sukupolvelle.

Carey on aina pitänyt yksityiselämänsä mahdollisimman yksityisenä. Hänestä ei ole juuri lainkaan saatu negatiivisia lööppejä aikaan, lukuun ottamatta vuosituhannen vaihteen kriisiä. Hän on ollut naimisissa kolme kertaa ja hänellä on yhdestä liitosta syntyneet kaksoset. Suomessa Carey on vieraillut vain kerran vuonna 2016. Fanit olivat odottaneet tätä tilaisuutta jo pitkään ja konsertti keräsikin täyden yleisön.